Kalender

april 2010
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Antal besökare

 • 15Besökare idag:
 • 86Besökare igår:
 • 732Besökare förra veckan:
 • 1784Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
  Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
 • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
  The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]
 • Negative energy return of solar PV in Northern Europe 16 juni, 2021
  Preface.  I once yanked this paper after huge blow back, but in the past few years, I have no reason to doubt Ferroni and Hopkirks methods, boundaries, or conclusions, so I’m putting this post back. An ERoEI of less than … Continue reading →

Tre scenarier: del 3

Print Friendly, PDF & Email

Systemisk kollaps.

De två tidigare scenarierna har handlat om en Linjär och Oscillerande nedgång.

Detta scenario har sin grund i dynamiken hos ett komplext system med nätverk och ser vår civilisation som ett komplext system med kontakter och integration som beter sig som ett enda nätverk. Tillståndet för vår civilisation är med nödvändighet beroende av tillståndet i den globala ekonomin. Tillståndet i den globala ekonomin är beroende på tillståndet på nätverket som håller uppe ekonomin. Tillståndet i den globala ekonomin kan kanske parametriserade av GWP (Gross World Produkt), och GWP är absolut beroende av energiflöden.För att förstå om vår civilisation är på gränsen till en kollaps, så måste det finnas ”tippingpoints” som när dom passerats, driver systemet snabbt till en kontrasterande läge med hjälp av positivt återkoppling. Det måste också finnas en katastrofal bifurkation där tillståndet för den globala ekonomin måste gå igenom ett ostabilt läge där styrkan av återkopplingen är starkare än den stabiliserande processen. Det kan även finnas ett tidigare läge med oscillerande nedgång, men vid ett vist läge så måste en kollaps ske.
I det nya jämnviktslägget så kan vi finna en kollaps i materiellt välstånd och produktivitet, påtvingad av-globalisering, och en kollaps i komplexitet mot vad det var tidigare.
Romarriket:s kollaps skede över århundraden, för Vikingarna på Grönland tog det några årtionden. Det kan vara så att hastigheten på kollapsen är en funktion av graden av integration, kopplingar och viktiga nyckelsystems hastigheter som är till stöd för systemets stabilitet före kollapsen. För oss så skulle det vara beteende i det finansiella systemet, livsmedels flödeshastighet, och nyckelkomponenters livstid i infrastrukturen.

Jag har hämtad de tre scenarierna hos Feasta där hela rapporten finns.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (5 votes, average: 4,60 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!