Kalender

april 2010
M T O T F L S
« mar   maj »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Slumpmässigt inlägg

Många rökmolm i april

Antal besökare

 • 76Besökare idag:
 • 206Besökare igår:
 • 2216Besökare förra veckan:
 • 3544Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Understanding Why the Green New Deal Won’t Really Work 2 oktober, 2019
  The reasons why the Green New Deal won’t really work are fairly subtle. A person really has to look into the details to see what goes wrong. In this post, I try to explain at least a few of the … Continue reading →
 • Drone Strike on Saudi Arabia Knocks out 5% of Global Oil Supplies 17 september, 2019
  On Saturday 14 September the Abqaiq oil processing facilities in Saudi Arabia were hit by an air borne attack assumed to be a drone. Abqaiq lies to the NE of Ghawar, the world's largest oil field and producer by far. Abqaiq is the largest single oil processing facility in the world. It processes all the […]
 • Hydrogen, the Homeopathic Energy Crisis Remedy 16 oktober, 2019
  Preface.  Hydrogen is the dumbest, most ridiculous possible energy resource. Far more energy is required to make and store it than you get out of it, since it has absolutely no energy at all.  In a hydrogen fuel cell truck, … Continue reading →

Tre scenarier: del 3

Print Friendly, PDF & Email

Systemisk kollaps.

De två tidigare scenarierna har handlat om en Linjär och Oscillerande nedgång.

Detta scenario har sin grund i dynamiken hos ett komplext system med nätverk och ser vår civilisation som ett komplext system med kontakter och integration som beter sig som ett enda nätverk. Tillståndet för vår civilisation är med nödvändighet beroende av tillståndet i den globala ekonomin. Tillståndet i den globala ekonomin är beroende på tillståndet på nätverket som håller uppe ekonomin. Tillståndet i den globala ekonomin kan kanske parametriserade av GWP (Gross World Produkt), och GWP är absolut beroende av energiflöden.För att förstå om vår civilisation är på gränsen till en kollaps, så måste det finnas ”tippingpoints” som när dom passerats, driver systemet snabbt till en kontrasterande läge med hjälp av positivt återkoppling. Det måste också finnas en katastrofal bifurkation där tillståndet för den globala ekonomin måste gå igenom ett ostabilt läge där styrkan av återkopplingen är starkare än den stabiliserande processen. Det kan även finnas ett tidigare läge med oscillerande nedgång, men vid ett vist läge så måste en kollaps ske.
I det nya jämnviktslägget så kan vi finna en kollaps i materiellt välstånd och produktivitet, påtvingad av-globalisering, och en kollaps i komplexitet mot vad det var tidigare.
Romarriket:s kollaps skede över århundraden, för Vikingarna på Grönland tog det några årtionden. Det kan vara så att hastigheten på kollapsen är en funktion av graden av integration, kopplingar och viktiga nyckelsystems hastigheter som är till stöd för systemets stabilitet före kollapsen. För oss så skulle det vara beteende i det finansiella systemet, livsmedels flödeshastighet, och nyckelkomponenters livstid i infrastrukturen.

Jag har hämtad de tre scenarierna hos Feasta där hela rapporten finns.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (5 votes, average: 4,60 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper bloglovin Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!