Kalender

april 2010
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Slumpmässigt inlägg

Känslig infrastruktur.

Antal besökare

 • 12Besökare idag:
 • 220Besökare igår:
 • 1300Besökare förra veckan:
 • 1782Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

NOG Energiförsörjning och säkerhetspolitik

Print Friendly, PDF & Email

Det har kommit en ny inbjudan till ett intressant seminarium som Folk och Försvar och Nätverket Olja & Gas inbjuder till.  Det skulle vara bra om någon kan gå och ställa några frågor om Peak oil och de olika senariorna som vi beskrivit här. Vi borde ge Energimyndigheten lite hett om öronen, vi har ju aldrig fått några svar från dom, och vad jag kan se så har ingen från myndigheten varit inne på vår hemsida ännu. 

Energiförsörjning och säkerhetspolitik: samband och utmaninga

Tid: den 18 maj 2010, 13.30 – 16.30
Plats: Kungl. Myntkabinettet, Slottsbacken 6, Stockholm

Världens energiresurser är koncentrerade till vissa regioner medan en stor del av förbrukningen sker i andra länder. Sveriges självförsörjningsgrad är inte mer än ca 30 %, vilket gör oss beroende av energitillförsel från internationella marknader. Även om vi vill öka andelen inhemsk och förnyelsebar energi kommer vårt beroende att vara fortsatt stort; särskilt av olja. Utmaningen att utforma en energiförsörjning som är både säker och hållbar är också en viktig fråga för Europeiska unionen.

Obalans i energiresurser och beroendet mellan stater och regioner reser brännande säkerhetspolitiska och energimässiga frågor. Hur möter vi riskerna? Hur påverkar beroendet säkerhetspolitiken? Vilka slutsatser drar våra politiker? Folk och Försvar och Nätverket Olja & Gas inbjuder till diskussion kring risker och utmaningar i framtidens energiförsörjning.

Seminariet är kostnadsfritt. Du anmäler dig via länken:

PROGRAM
Moderator: Lena Bartholdson, bitr. generalsekreterare Folk och Försvar, Ambassadör Mikael Eriksson, energisamordnare UD och programrådsmedlem i Nätverket Olja & Gas

13.30 Välkomna, inledning: Lena Bartholdson, bitr. generalsekreterare Folk och Försvar, Ambassadör Mikael Eriksson, Nätverket Olja & Gas

13.40 Det globala energiberoendet och konkurrensen om resurserna: Staffan Riben, Ordförande i programrådet, Nätverket Olja & Gas, Niklas Granholm, forskare, FOI

14.10 Energiförsörjning och säkerhet i Sverige och vår närmiljö: Urban Bergström, Energimyndigheten, enheten för trygg energiförsörjning, Anne-Marie Pålsson (M), ledamot Utrikesutskottet

14.40 Frågestund

15.00 Kaffe och smörgås

15.30 Utmaningar för framtiden: Vladislav Savic, journalist och författare, Sveriges Radio

15.45 Avslutande diskussion om energipolitik och säkerhet: Anders Karlsson (S), ordförande Försvarsutskottet, Thomas Kåberger, generaldirektör, Energimyndigheten, Anne-Marie Pålsson (M), ledamot Utrikesutskottet, Vladislav Savic, journalist och författare, Sveriges Radio

16.30 Seminariet slut

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!