Kalender

april 2010
M T O T F L S
« mar   maj »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Antal besökare

 • 78Besökare idag:
 • 206Besökare igår:
 • 2218Besökare förra veckan:
 • 3546Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Understanding Why the Green New Deal Won’t Really Work 2 oktober, 2019
  The reasons why the Green New Deal won’t really work are fairly subtle. A person really has to look into the details to see what goes wrong. In this post, I try to explain at least a few of the … Continue reading →
 • Drone Strike on Saudi Arabia Knocks out 5% of Global Oil Supplies 17 september, 2019
  On Saturday 14 September the Abqaiq oil processing facilities in Saudi Arabia were hit by an air borne attack assumed to be a drone. Abqaiq lies to the NE of Ghawar, the world's largest oil field and producer by far. Abqaiq is the largest single oil processing facility in the world. It processes all the […]
 • Hydrogen, the Homeopathic Energy Crisis Remedy 16 oktober, 2019
  Preface.  Hydrogen is the dumbest, most ridiculous possible energy resource. Far more energy is required to make and store it than you get out of it, since it has absolutely no energy at all.  In a hydrogen fuel cell truck, … Continue reading →

NOG Energiförsörjning och säkerhetspolitik

Print Friendly, PDF & Email

Det har kommit en ny inbjudan till ett intressant seminarium som Folk och Försvar och Nätverket Olja & Gas inbjuder till.  Det skulle vara bra om någon kan gå och ställa några frågor om Peak oil och de olika senariorna som vi beskrivit här. Vi borde ge Energimyndigheten lite hett om öronen, vi har ju aldrig fått några svar från dom, och vad jag kan se så har ingen från myndigheten varit inne på vår hemsida ännu. 

Energiförsörjning och säkerhetspolitik: samband och utmaninga

Tid: den 18 maj 2010, 13.30 – 16.30
Plats: Kungl. Myntkabinettet, Slottsbacken 6, Stockholm

Världens energiresurser är koncentrerade till vissa regioner medan en stor del av förbrukningen sker i andra länder. Sveriges självförsörjningsgrad är inte mer än ca 30 %, vilket gör oss beroende av energitillförsel från internationella marknader. Även om vi vill öka andelen inhemsk och förnyelsebar energi kommer vårt beroende att vara fortsatt stort; särskilt av olja. Utmaningen att utforma en energiförsörjning som är både säker och hållbar är också en viktig fråga för Europeiska unionen.

Obalans i energiresurser och beroendet mellan stater och regioner reser brännande säkerhetspolitiska och energimässiga frågor. Hur möter vi riskerna? Hur påverkar beroendet säkerhetspolitiken? Vilka slutsatser drar våra politiker? Folk och Försvar och Nätverket Olja & Gas inbjuder till diskussion kring risker och utmaningar i framtidens energiförsörjning.

Seminariet är kostnadsfritt. Du anmäler dig via länken:

PROGRAM
Moderator: Lena Bartholdson, bitr. generalsekreterare Folk och Försvar, Ambassadör Mikael Eriksson, energisamordnare UD och programrådsmedlem i Nätverket Olja & Gas

13.30 Välkomna, inledning: Lena Bartholdson, bitr. generalsekreterare Folk och Försvar, Ambassadör Mikael Eriksson, Nätverket Olja & Gas

13.40 Det globala energiberoendet och konkurrensen om resurserna: Staffan Riben, Ordförande i programrådet, Nätverket Olja & Gas, Niklas Granholm, forskare, FOI

14.10 Energiförsörjning och säkerhet i Sverige och vår närmiljö: Urban Bergström, Energimyndigheten, enheten för trygg energiförsörjning, Anne-Marie Pålsson (M), ledamot Utrikesutskottet

14.40 Frågestund

15.00 Kaffe och smörgås

15.30 Utmaningar för framtiden: Vladislav Savic, journalist och författare, Sveriges Radio

15.45 Avslutande diskussion om energipolitik och säkerhet: Anders Karlsson (S), ordförande Försvarsutskottet, Thomas Kåberger, generaldirektör, Energimyndigheten, Anne-Marie Pålsson (M), ledamot Utrikesutskottet, Vladislav Savic, journalist och författare, Sveriges Radio

16.30 Seminariet slut

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper bloglovin Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!