Energi

Beredskapslager?

Print Friendly, PDF & Email

Under det kalla kriget hade vi i landet det totala försvaret som kom till under andra världskriget och tiden därefter, så här skriver bergrum.se.

Några viktiga ingredienser i det totala försvaret är:

  • Civilförsvar med skydd för befolkningen.
  • Ekonomiskt försvar med skyddade anläggningar för produktion och strategisk lagring.
  • Mobilisering av samhällets totala arbetskraft (av båda könen).

I dag finns nog inte mycket kvar av den tanken bland våra myndigheter, nu ska marknaden sköta allt sådant. Då hade vi lager av livsmedel både för försvaret och befolkningen, dessa skulle var bra att ha för en framtida snabb omställning som kan komma när vi minst anar det.

Om det nu inte finns några beredskaps lager längre, så kanske skulle det vara en god idé att börja lägga upp sådana lager igen. Det borde ligga på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap:s bord. För om vi ser på de olika scenarierna som vi behandlat efter Post Peak, så finns vissa risker med i de två sist nämnda inträffar. Har MSB detta med i sin planering? Har dom någon åsikt om scenarierna vi beskrivit?

Om nu det inte finns några sådana planer så kanske detta även ska göras av marknaden och individen. Hur skulle detta gå till undrar man, det finns torra, konserver och vakum förpackade livsmedel med olika hållbarhet upp till några år. Om man vill lagra längre tid så måste lagringen ske utan syreåtkomst.

Här finns inte så mycket att gå på men viss information har jag hittat. Det man behöver är Torr is, Foder eller platstunnor som dessa. Med hjälp av torrisen så kan man få bort syret i tunnorna innan man försluter dessa, då innehåller tunnan mest CO2 och livsmedlet. Hur länge kan man då lagra olika saker här finns en lista på olika livsmedel med lång hållbarhet om inte syret får tillträde.

Grupp Typ Lagringstid
Mjuka gryn Korn Skalad eller Pärlgryn
Krossgryn Havre
Råg 25 år
Hårda gryn Bovete 
Majs, Torrt Lin Durumvete 
Hård röd vete 
Hård vit vete 
Vete Rågvete 30 år
Bönor Blackeye bönor Garbanzo Bönor Kidneybönor Linser Limabönor Mungbönor Svartabönor 
Små röda bönor Sojabönor 25-30 år
Dehydratiserade Grönsaker Broccoli 
Kål Morötter Selleri Lök 
Potatis 25-30 år
Dehydratiserade mejeriprodukter Ostpulver 
Kakaopulver Äggpulver 
Smör / margarin PDR Vasslepulver 10 år
Dehydratiserade frukt 25 år
Pasta 20 år
Honung salt och socker 10 år
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

4 Comments on “Beredskapslager?

  1. Socker, salt och honung har mycket längre hållbarhet än 10 år vid korrekt förvaring. På ett vanlig paket med strösocker så står det att ”vid torr förvaring har socker praktiskt taget obegränsad hållbarheten”.

  2. Det låter troligt, det är väl fukt och insekter som är största hotet.
    Bengt

  3. Vi skrev till MSB den 13/4 om dom har någon åsikt.
    ASPO Sverige har ett inlägg om Beredskapslager på vår hemsida och undrar hur MSB ser på detta?
    Om ni vill skriva till dom så är adressen registrator@msb.se

Comments are closed.