Kalender

april 2010
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Antal besökare

 • 67Besökare idag:
 • 71Besökare igår:
 • 647Besökare förra veckan:
 • 1322Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How the World’s Energy Problem Has Been Hidden 4 maj, 2021
  We now live in a strange world filled with half-truths, not too different from the world of the 1930s. US newspapers leave out the many stories that could be written about rising food insecurity around the world, and even in the US. We see more reports of conflicts among countries and increasing gaps between the […]
 • January Non-OPEC Oil Production Climbs Again 8 maj, 2021
  A guest post by Ovi at peakoilbarrel Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to January 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is […]

Arenor, arenor så långt ögat kan se.

Print Friendly, PDF & Email

I tider när arenabyggen står som spön i backen avslöjar nu Västra Götalandsregionen långt gångna planer på att bygga en egen arena mitt i regionen, i Grästorp. Nedan finns ett antal saxat från Fotbollsförbundet, nyss klar eller på gång.

Behrn Arena – Örebro

IF Brommapojkarna

Djurgårdens IF

Strömvallen – Gefle IF

Stockholmsarenan – Hammarby

Olympia – Helsingborgs IF

Idrottsparken Norrköping – IFK Norrköping

Kalmar FF

Linköpings kommun – Linköpings FC

Mölndals Stad – Jitex BK

Swedbank Arena – Nationalarena

Swedbank stadion – Malmö FF

Trelleborg – Ny arena

Värendsvallen – Östers IF

Göteborgs Fotbollsarena – IFK Göteborg, GAIS, Örgryte IS

Swedbank Park – Västerås SK

Boden Arena – Bodens BK

Borås Arena – IF Elfsborg

Jämtkraft Arena – Östersunds SK

När man ser listan tänkte jag på programmet SvT Debatt om ”Godisskatt och svart guld” vi överkonsumerar godis och även arenor, David Jonstad sa det rätt bra att vi har resurserna och möjligheterna att äta godis och då gör vi det som ingen annan generation före oss. Och det är samma sak med dessa arenor, alla kommuner med självaktning ska ha en egen, ett skådespel för massorna. Man kan nästa undra om det är en plan att hålla folket borta från annat.

I Rom byggdes Colosseum mellan 70 och 80 e.Kr. Inte så många år efteråt under Kejsare Marcus Aurelius tid, han fick slåss för att hålla ihop riket det var inte tal om utvidgning nu, bara några årtioende efteråt hade romarriket kollapsat. Många har funderat vad som kan ha varit orsaken till undergången. Joseph Tainter har skrivit boken ”The Collapse of Complex Societies” från 1990 och han tar upp graden av komplexiteten som en orsak till en kollaps.

Grad av komplexitet

Finns en bra artikel om Peak civilisation

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

2 comments to Arenor, arenor så långt ögat kan se.

 • Hej Bengt!
  Håller med om att arenasatsningen är ett bra tecken på att vi är mitt inne i ett stort paradigmskifte, som bara rullar på. Mer investeringar i det gamla för framtiden. Just Grästorp var väl kanske inte det bästa exemplet, då jag antar att det var ett aprilskämt. Men i sak har du rätt. Dessutom tycker jag att du tar upp en annan allvarlig sak kring paradigmskiftet, komplexiteten i det samhälle som vi fortsätter bygga. Kommer det att finnas något kapital kvar för omorientering och omställning av samhället eller kommer det mesta att användas för driften?

 • benran

  Grästorp kanske var ett aprilskämt, i så fall var det bra gjort, med intervjuer av olika personer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!