Kalender

mars 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Slumpmässigt inlägg

Bundeswehr och ’Peak Oil’

Antal besökare

 • 60Besökare idag:
 • 183Besökare igår:
 • 1009Besökare förra veckan:
 • 3858Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

Växande städer!

Print Friendly, PDF & Email

FN’s World Urban Forum 5 startar i morgon i Rio de  med 16 000 anmälda deltagare. Redan i dag bor 50 % av jordens befolkning i städer, och om 50 år så kommer över 65 % att göra det. Och som det står i broschyren  för mötet så är detta dom viktiga punkterna.

The responsibility of governments to ensure that the urban poor have the right to adequate shelter, health, water and energy services.

To achieve these rights – all enshrined in the Millennium Development Goals – better urban planning, good governance, proper financing and gender and youth policies incorporated at everylevel are some of the roads to smarter and more sustainable cities of the future that will be explored in Rio 2010.

Ordet Peak Oil finns inte med i dokumentet, bara att det ska bli mer hållbara städer. Så på denna nivå med FN och dess organ finns inte Peak Oil med på dagordningen. Det är nog ingen överdrift att säga att om befolkningen ökar enligt prognos och att andelen som bor i städerna också ökar så ökar problemen med att försörja alla dessa människor när ekonomin blir sämre och energitillgången minskar.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

2 comments to Växande städer!

 • Enligt Hans Rosling så får inflyttarna till storstäderna det bättre, trots det helvete som vi upplever att de flyttar till. Han menar att vi ibland lever kvar i tron på det goda livet på landbygden i de fattiga länderna i Afrika t ex. De som fortfarande tror på det har aldrig varit ute i gränslandet till bushen på landsbygden och förstår vilka umbäranden som befolkningen där utsätts för. Dålig hygien, svält, brist på vatten och sjukvård, ingen el osv.

 • benran

  Då kan han inte ha tagit hänsyn till PO, för då skulle han inte sagt så. För detta tror jag kommer att bli ett stort problem med livsmedelförsörjningen mm.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!