Sociologi

Högskoleverket’s kristallkula.

Print Friendly, PDF & Email

SvD skriver i dag om en ny rapport från Högskoleverket, så här skriver dom.

Varje år gör Högskoleverket i samarbete med Statistiska centralbyrån, SCB, en genomgång av hur arbetsmarknaden väntas bli i framtiden för en rad akademiska yrken.

Högskoleverket har då i sin kristallkula tittat riktigt långt fram, till år 2025 och ser ett stort överskott hos bland annat ekonomer, och ett underskott på yrkeslärare.

Vi undrar om Peak Oil och tankarna runt detta har påverkat deras prognos? Svaret är nog Nej. Det är som vanligt att man räknar upp från dagens läge alltså ”business as usual” För även om man tittar i WEO 2008 så är det en brist på flytande bränslen år 2025. Och detta kommer att ha en stor påverkan på alla områden.

I boken ”Svart jord” av Gunnar Lindstedt (2008) skriver han bland annat bortsett från den ”praktiska” utmaningen i att ställa om jordbruket till mindre/dyrare olja frågar sig Gunnar hur många personer som skulle behöva arbeta med att framställa mat om man skulle återgå till att bruka jorden helt utan hjälp av fossila bränslen. Uppskattningarna ligger på mellan 20-50% av befolkningen och detta skulle i Sverige betyda att minst 1.8 miljoner människor skulle flytta ut på landet för att bruka jorden! Och ska det inte bli kaos när alla ska bruka jorden skulle utbildningen behövas ändras radikalt men det ser nog inte Högskoleverket i sin kula.

Vi gjorde en liten omröstning om framtidsyrken nyss.

[poll id=”4″]

Det finns en bra artikel om Svart Jord här. av D. Pargman

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

One comment on “Högskoleverket’s kristallkula.

  1. Kommer nog behövas ställas om en del i uppvärmningen i hemmen för svenskarna bort fort som fan med all oljeeldning.. största problemet tror jag är transporter, vi måste verkligen bygga mer räls i detta land fortsätta typ botniabanans sträckning umeå-luleå! inte bara denna sträckning utan även nya sträckningar och rusta upp gamla rälsnätet.
    Utbilda mer folk som kan jobba med händer istället för folk som sitter på kontor! :)

Comments are closed.