Energi

Export Land Modellen

Print Friendly, PDF & Email


I bilden ovan så beskrivs vad Export land modellen (ELM) står för. Den blå kurvan är ett lands oljeproduktion, grön kurva är landets egen konsumtion av oljeprodukter och röd är den mängd som blir kvar till export. Och man ser också att den minskar mycket snabbare än själva produktionsminskningen. Detta är nog den faktor som kommer att spela störst roll i framtiden, för de flesta länder som exporterar olja har också en kraftig ökning av konsumtionen. Det finns flera exempel på denna effekt, Indonesien slutade exportera olja 2005, Mexiko är ett annat land med en tydlig profil och som troligtvis kommer att sluta exportera olja någon gång efter 2015. Mexiko’s största oljefält heter Cantarell och där minskar produktionen kraftigt. Energigruppen i Uppsala har även tittat på Norge men där hamnar vi ungefär runt 2030 då dom slutar exporterar. Vårt andra granland Danmark, som också exporterar olja ligger närmare i tid då deras export upphör.

Uppdaterad 3 okt 2010: Det finns en bra redovisning på The Oil Drum om Net Export ser ut som vi passerade denna punkt 2005.  Detta kan ha större påverkan än Peak Oil i sig för alla länder som är beroende av att kunna importera.

Uppdaterad 20 okt 2010: Det finns en artikel som gör en analys över Peak Oil och ELM till ASPO USA konferensen.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

3 Comments on “Export Land Modellen

  1. En undran. Jag har tidigare skrivit om detta och om våra tre stora importländer av gas och olja. Danmark, Norge och Ryssland (www.stallom.se) Allt med utgångspunkt från Globala energisystems rapporter.
    Under seminariet på Energitinget, 2009 framhåller Mikael Höök att Sverige inte kommer att kunna importera lika mycket olja och gas efter 2015. Klara deklarationer har kommit från resp oljedirektorat.
    http://stallom.se/2009/04/02/slut-pa-olja-fran-danmark-och-norge-efter-2015/
    Därför ställer jag mig frågan till påståendet att Norge ”slutar exportera” runt 2030. Kan det vara så att gasen räcker för export med inte oljan?
    Miakael H kan kanske reda ut frågetecknen.
    Häls
    M

  2. Detta saxade jag från Abstractet från ”A decline rate study of Norwegian Oil Production” och översatte..

    Norge har varit en mycket viktig oljeexportör för världen och en viktig leverantör för Europa. Olja upptäcktes i Nordsjön i slutet av 1960-talet och den snabba expansionen av norska oljeproduktionen leda till att de låga oljepriserna i början av 1990-talet. Under 2001 Norge nådde sin topp produktion och började sjunka. Den norska oljeproduktionen kan delas upp i fyra underklasser, jätte oljefält, mindre oljefält, naturgas vätskor och kondensat. Produktionen av varje underklass analyserades för att hitta typiska beteende och priser nedgång. Den typiska nedgången pris av gigantiska oljefält befanns vara -13% årligen. De andra underklasser sjunka lika snabbt eller ännu snabbare, speciellt kondensat med typiska minska andelen -40% per år. Slutsatsen från prognosen är att Norge kommer att ha minskat drastiskt exportvolym av olja till 2030.

    Var Ställ Om har för källa vet jag inte.

  3. Hej alla PO:are!
    Har inte budkaveln nått er så är det sant, SVT uppmärksammar PO.
    Som sagt SVT Debatt tar upp PO den 25 mars kl 21 30. Både K Aleklett och M Höök medverkar. Oskar K är också vidtalad och många fler. Jag har som tidigare anställd på SVT blivit tillfrågad och föreslagit en handfull personer för Debattredaktionen. Men det behövs också publik.
    Alltså personer som sitter med på läktaren under programmet och tycker till om de vill. På torsdagar är det sammanlagt 47 platser i Debatt, varav drygt 10 går till de inbjudna debattörerna i de två ämnena (varav det ena den 25:e är Peak Oil).
    Ni som är intresserade och som befinner sig i närheten av Götet den 25:e, eller som bor här nere, kan höra av er till Jonas Axel Green för att boka en publikplats den 25:e!
    Häls
    Martin S

Comments are closed.