Kalender

februari 2010
M T O T F L S
« jan   mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Antal besökare

 • 65Besökare idag:
 • 94Besökare igår:
 • 880Besökare förra veckan:
 • 409Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Humans Left Sustainability Behind as Hunter-Gatherers 2 december, 2020
  Many people believe that humans can have a sustainable future by using solar panels and wind turbines. Unfortunately, the only truly sustainable course, in terms of moving in cycles with nature, is interacting with the environment in a manner similar to the approach used by chimpanzees and baboons. Even this approach will eventually lead to […]
 • US September Oil production 1 december, 2020
  A post by Ovi at peakoilbarrel All of the oil (C + C) production data for the US state charts comes from the EIAʼs Petroleum Supply monthly PSM. After the production charts, an analysis of three EIA monthly reports that project future production is provided. The charts below are updated to September 2020 for the […]
 • Where do we come from, who are we, and where are we going? 2 december, 2020
  Preface.  This is a book of review of The Social Conquest of Earth, in which E. O. Wilson answers these questions.  Although tribes have invented thousands of creation myths since paleolithic times, Wilson finally has written a book explaining our … Continue reading →

Utan varmluft!

Print Friendly, PDF & Email

”Sustainable Energy — without the hot air” heter en ny bok som har skrivits av David JC MacKay från Cambridge i England.
I boken försöker han reda ut vår konsumtion av energi och vad som skulle kunna ersätta detta, om vi både tar hänsyn till den kommande energi- och klimatkrisen. Det finns många som i okunnighet eller med berått mod vilseför allmänheten om att vi kan fortsätta som vi gör i dag, men med ett antal nya vindkraftverk, lite mer solceller och energieffektivisering ska kunna fortsätt som vi lever idag.


David går igenom våra vanligaste poster i energiförbrukningen i en energibalans. På konsumtionssidan ingår dessa poster transporter, uppvärmning, belysning, IT och prylar, livsmedel och tillverkning. Och som uthållig energiproduktion ingår vind, sol, vattenkraft, vågor, tidvatten, geotermisk- och kärnenergi?

Energibalans, konsumtion och produktion

Energibalans

All förbrukning räknas om till kWh/dag och person, och alla energiproduktion likaså. En 40W glödlampa får stå i centrum, om den är tänd i 24 h så motsvar det ungefär 1 kWh. På detta sätt går han igenom alla posterna som är teoretiskt möjligt med dagens teknologi, och ingen hänsyn tas till ekonomiska eller andra hinder.

För engelska förhållanden kommer han till 195 kWh/dag o person i förbrukning och en maxima produktion av förnyelsebar energi på 180 kWh/dag o person. Men denna siffra är praktiskt och ekonomisk omöjlig och efter en kraftig bantning blir det kvar ca 18 kWh/d o person! För att sätta det i lite sammanhang, år 2006 hade England 1,05 kWh/dag o person förnyelsebar energi och 3,4 kWh/dag o person kom från kärnkraft. För Sveriges skulle en del siffror bli annorlunda, konsumtionen ligger nog nära 195 kWh/dag o person, men vi är färre innevånare på större landyta. Och vår del som är från förnyelsebar energi är större, kärnkraften ger oss 19,6 kWh/dag o person och vattenkraft är ca 20 kWh/dag o person.

Denna bok sätter ett bra perspektiv på vår energisituation, och detta ett dilemma som vi sitter i. På problem finns det lösningar men på dilemman finns det inga lösningar utan vi måst göra avkall och svåra val.

En kortare sammanfattning finns här.

Hela boken kan laddas hem och läsas. Vilket jag tycker alla borde göra som uttalar sig i energifrågor.

Här finns en video om detta: ”How many lightbulbs”

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 3,33 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!