Kalender

februari 2010
M T O T F L S
« jan   mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Slumpmässigt inlägg

Olje och spannmålskrisen.

Antal besökare

 • 19Besökare idag:
 • 80Besökare igår:
 • 705Besökare förra veckan:
 • 2672Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Fossil Fuel Production Is Reaching Limits in a Strange Way 15 oktober, 2020
  Strangely enough, the limit we seem to be reaching with respect to fossil fuel extraction comes from low prices. At low prices, the extraction of oil, coal, and natural gas becomes unprofitable. Producers go bankrupt, or they voluntarily cut back production in an attempt to force prices higher. As the result of these forces, production […]
 • EIA’s Electric Power Monthly – September 2020 Edition with data for July 24 oktober, 2020
  A Guest Post by Islandboy The EIA released the latest edition of their Electric Power Monthly on September 24th, with data for July 2020. The table above shows the percentage contribution of the main fuel sources to two decimal places for the last two months and the year 2020 to date. The Table immediately above […]
 • Book review: How Democracies Die 24 oktober, 2020
  Preface.  This is a book review with excerpts from the first half of “How Democracies Die” by Steven Levitsky and Daniel Ziblatt. A few main points: We tend to think of democracies dying at the hands of men with guns. … Continue reading →

Tecken på nergradering!

Print Friendly, PDF & Email

I sitt tal till Nationen i januari så skrotade president B. Obama ”Constellation” programet som avsåg att människor skulle återkomma till månen för vidare resor till Mars. För det är för komplicerat att satsa på Mars direkt. Jag tror det är så här det kommer att gå, olika program och projekt skrotas av olika skäl.
Det första var projektet var Concord som i princip blev olönsamt i samband med oljekrisen på 70-talet och aldrig blev mer en än parantes i flyget historia. Nu läggs så NASA’s färder till Månen ner och troligtvis även Marsresorna. Vad blir nästa stora projekt som går samma öde till mötes.

USA’s flygvapen sköter GPS systemet och flygvapnet har ont om pengar för att underhålla och skicka upp nya satelliter, och utan tillräckligt många fungerande satelliter så slutar GPS system först att var noggrant, sedan till uteblir signal helt. EU håller i och för sig på med ett eget GPS system Galileo, men det dras med stora ekonomiska problem.
ISS kommer också att falla för ålders sträcket och inte heller underhållas och till slut återinträda i atmosfären. Komplexa system är det första som kommer att gå ner för räkning, och rymdfärder och system i rymden är det första som man kommer att tänka på. Men det finns andra inte lika uppenbara system, ett som man kanske inte tänker på i första hand är våra elkraftsystem som antagligen är det mest komplexa system som människan byggt på jorden.

Grad av komplexitet

Vi som kultur, har först mycket att vinna på att öka graden av komplexitet i samhället . Men vid punkten B2 så har vinsterna slutat, för att vid ökande komplexitet minskar så vinsten.

En en värld med minskande energimängd så ökar komplexiteten för samma nyttighet.

Det finns mer att läsa om komplexa system här:

Peak Civilization: The Fall of the Roman Empire”

Things Fall Apart: Complexity, Supply Chains, Infrastructure & Collapse

Energy Flow, Emergent Complexity, and Collapse

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

1 comment to Tecken på nergradering!

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!