Energi

Giltigheten i IPCC:s utsläppsscenarier?

Print Friendly, PDF & Email

Det har kommit en ny rapport från Globala Energisystem som har tittat på IPCC utsläppsscenarier från Mikael Höök et al. Slutsatsen de kommer fram till är att IPCC scenarier är mycket för optimistiska rörande framtida produktion av fossil energi. Detta medför då att IPCC förväntade framtida utsläpp liksom tillhörande klimatprognoser i det långa perspektivet måste revideras. I det korta perspektivet så har detta inte så stor betydelse då våra historiska utsläpp och annan påverkan är avgörande för klimatet.

Däremot skärper detta energiläget mer, för vårt ekonomiska system har svårt att klara minskad produktion av någon fossil energi nu när det inte finns någon annan energikälla att växla över till, som vi har gjort flera gånger för i vår historia.

En översättning av Abstraktet.

Antropogena globala uppvärmningen orsakas av CO2-utsläpp är starkt och fundamentalt kopplad till framtida energiproduktion. Den särskilda rapporten om utsläppsscenarier (SRES) från 2000 innehåller ett 40 scenarier för framtida fossila bränslen produktion och används av IPCC för att bedöma framtida klimatförändringar. Föregående scenarier drogs tillbaka eftersom en eller flera trender var överdriver. Denna studie undersöker de bakomliggande antagandena om resurstillgången och framtida produktion för att avgöra om överdrifter också nu kan hittas i den nuvarande uppsättningen utsläppsscenarier.

Det konstateras att SRES i onödan har en för optimistisk hållning och att den framtida produktionen förväntas ha en nästan spektakulär ökning från nuvarande produktionsnivå. Sammanfattningsvis kan vi bara uppmuntra IPCC att engagera fler resurser experter och med natur vetenskap i framtiden utsläppsscenarier. Den aktuella uppsättningen, SRES är vinklad mot överdriven resurstillgången och orealistiska förväntningar om den framtida fossila bränslenproduktionen.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

One comment on “Giltigheten i IPCC:s utsläppsscenarier?

Comments are closed.