Kalender

februari 2010
M T O T F L S
« jan   mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Antal besökare

  • 115Besökare idag:
  • 77Besökare igår:
  • 704Besökare förra veckan:
  • 192Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

  • COVID-19 and the economy: Where do we go from here? 25 juni, 2020
    The COVID-19 story keeps developing. At first, everyone listened to epidemiologists telling us that a great deal of social distancing, and even the closing down of economies, would be helpful. After trying these things, we ended up with a huge … Continue reading →
  • Non-OPEC W/O U.S. On Production Plateau 26 juni, 2020
    A post by Ovi at peakoilbarrel. This post updates Non-OPEC production to February 2020. However we are now in late June 2020 and the effects of the plunge in the price of WTI which began on January 6 and ended … Continue reading →

Dags för den riktiga skuldkrisen

Print Friendly, PDF & Email

Hyperinflationen sprider sig som en pestsmitta från land till land
och håller Europa i ett förlamande grepp. Panikslagna politiker pressade av skenande räntor och hotande statskonkurs stänger skolor, tömmer sjukhus och låter arméns pansarvagnar rosta till skrot i regnet. Pensionärerna har sedan länge berövats sina utlovade pengar och huttrar övergivna i förfallna hus.
Regeringar faller lika tätt och tungt som äpplen i en oktoberträdgård och gatorna fylls av miljontals demonstranter.

Så här inleds en artikel i SvD den 21 februari 2010 av Andreas Cervenka om ett tänkt år 2021 när stadsskulderna i många länder har stigit till ohanterbara nivåer.

För att vara en ekonomiartikel är den ovanligt rättfram med vilka problem som vi står inför. Vilka alternativ står då till buds för att minska risken att det går så illa. Man kan göra som centralbanker gör nu trycka nya pengar, eller höja skatter och minska utgifterna. Men det är inte enkelt nu när ekonomin går på konstgjord andning fortfarande. Det finns en lista med länder som har mycket stora framtida åtagande i förhållande till BNP.

1 Polen 1 555 %
2 Slovakien 1 149 %
3 Grekland 875 %
4 Frankrike 549 %
5 Finland 539 %
6 Holland 510 %
7 USA 510 %
8 Storbritannien 442 %

I artikeln tas inte problemet med Peak Oil upp vilket är konstigt, för detta kommer att ha en mycket stor inverka på hur det kommer att gå.

Skulder är en inteckning på framtiden och kräver tillväxt, och utan en ökande mängd energi ingen tillväxt. Så hur ska dessa skulder kunna försvinna. Det finns två sätt som skulder kan försvinna på det ena är inflation eller att långivarna får ta en förlusten, och det är många pensionssystem som har investerat i olika finansiella instrument.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!