Kalender

februari 2010
M T O T F L S
« jan   mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Antal besökare

 • 59Besökare idag:
 • 109Besökare igår:
 • 804Besökare förra veckan:
 • 2347Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Fossil Fuel Production Is Reaching Limits in a Strange Way 15 oktober, 2020
  Strangely enough, the limit we seem to be reaching with respect to fossil fuel extraction comes from low prices. At low prices, the extraction of oil, coal, and natural gas becomes unprofitable. Producers go bankrupt, or they voluntarily cut back production in an attempt to force prices higher. As the result of these forces, production […]
 • OPEC Oil Production for September 2020 15 oktober, 2020
  Data for the OPEC charts below are from the OPEC Monthly Oil Market Report and is in thousand barrels per day. All data is through September 2020. There was little change in OPEC production in September. Total OPEC production was down 47,000 barrels per day in September but that was after August production was revised […]
 • Donald Trump: Sexual Predator 21 oktober, 2020
  Preface.  This is a book review of “All the President’s Women: Donald Trump and the making of a Predator”.  Trump is clearly as much a sexual predator as Jeffrey Epstein (who he hung out with for a long time) and … Continue reading →

Dags för den riktiga skuldkrisen

Print Friendly, PDF & Email

Hyperinflationen sprider sig som en pestsmitta från land till land
och håller Europa i ett förlamande grepp. Panikslagna politiker pressade av skenande räntor och hotande statskonkurs stänger skolor, tömmer sjukhus och låter arméns pansarvagnar rosta till skrot i regnet. Pensionärerna har sedan länge berövats sina utlovade pengar och huttrar övergivna i förfallna hus.
Regeringar faller lika tätt och tungt som äpplen i en oktoberträdgård och gatorna fylls av miljontals demonstranter.

Så här inleds en artikel i SvD den 21 februari 2010 av Andreas Cervenka om ett tänkt år 2021 när stadsskulderna i många länder har stigit till ohanterbara nivåer.

För att vara en ekonomiartikel är den ovanligt rättfram med vilka problem som vi står inför. Vilka alternativ står då till buds för att minska risken att det går så illa. Man kan göra som centralbanker gör nu trycka nya pengar, eller höja skatter och minska utgifterna. Men det är inte enkelt nu när ekonomin går på konstgjord andning fortfarande. Det finns en lista med länder som har mycket stora framtida åtagande i förhållande till BNP.

1 Polen 1 555 %
2 Slovakien 1 149 %
3 Grekland 875 %
4 Frankrike 549 %
5 Finland 539 %
6 Holland 510 %
7 USA 510 %
8 Storbritannien 442 %

I artikeln tas inte problemet med Peak Oil upp vilket är konstigt, för detta kommer att ha en mycket stor inverka på hur det kommer att gå.

Skulder är en inteckning på framtiden och kräver tillväxt, och utan en ökande mängd energi ingen tillväxt. Så hur ska dessa skulder kunna försvinna. Det finns två sätt som skulder kan försvinna på det ena är inflation eller att långivarna får ta en förlusten, och det är många pensionssystem som har investerat i olika finansiella instrument.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!